Sparrispaj med parmesan

Förberedelserna har börjat. Idag är jag faktiskt nästan glad över att det regnar.Vi fejar, städar och plockar undan. Gäster kommer redan på onsdag! Och det är mindre än en vecka kvar – och sen tar vår äldsta tjej studenten. Och därför har jag fixat en paj till buffébordet idag.  Det blev en sparrispaj med parmesan, som går utmärkt att frysa.  Receptet finns här nedan och du vill prova på att göra nåt smarrigt av en av vårens primörer. 

Receptet är beräknat till ca 20 personer, när man har den som en rätt på buffebordet.  Som ensamrätt serveras den med fördel tillsammans med en sallad.

Ingredienser

  • 300 g smör
  • 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 4 msk kallt vatten
  • späda salladsblad t ex röda mangoldskott till garnering

Fyllning

  • 8 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 knippen färsk grön sparris
  • 7 dl riven parmesan eller västerbottensost

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg.
  3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
  4. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 20 bufféport). Låt den gå upp lite över kanten. Nagga bottnen.
  5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  6. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  7. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär varje sparris i 3–4 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av.
  8. Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll äggblandningen över. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
  9. Låt pajen svalna. Skär den i rutor, ca 5 x 5 cm. Frys ev in.
  10. Tina pajen om den är fryst. Värm ev ca 10 minuter i ugnen på 150°C. Garnera gärna med späda sallads blad.
Annonser

14 reaktioner på ”Sparrispaj med parmesan

  1. Mmmmm, vad gott det verkar, men ingen kalorisnål fyllning precis. Men jag tycker också att stanningen till pajen blir godare med vispgrädde. Vi älskar paj, och gör flera olika sorter. Är väldigt praktiskt att ha med sig i husbilen. Tar lite plats i frysen också. Ska prova den här på direkten eftersom sparris och parmesan är riktiga favoriter. Tack för tipset och lycka till med festen nästa vecka och den senare resan. Ha det så gott! 3 M

    • Nä inte kalorisnålt, men gott, funkar säkert bra att minska grädden och ta mera mjölk istället. Hoppas det smakar och tack för lyckatill hälsningen 🙂

  2. Oj vad gott det där såg ut!

    sv: Ooops! Lyckades inte behålla finvädret. Idag hänger regnet i luften, och det har till och med kommit några droppar. Men det är ju lika bra att det regnar av sig nu så är det gjort och då är det ju fint när du kommer 🙂

  3. Tack för det goda receptet. Har lagat pajen och ätit upp halva också!!! Jag halverade ditt recept, vilket blev bra till en vanlig paj. Toppen god, den kommer att göras flera gånger.
    Kram Yvonné

Kommentarer inaktiverade.