Tourte de Blette

Detta är ett recept som har mer än 40 år på nacken. Jag skulle dock benämna den som tarte – paj. Kanske är tourte en gammal stavning (även det franska språket utvecklas, liksom vårt) Blette är mangold. Fast i receptet tar vi spenat.  20180203_184158.jpg

Nåväl, några har frågat om receptet och här kommer det. Till en stor pajform behövs:

ca 500 gr köttfärs
1 dl ris – mätt okokt, sedan kokat och kallnat.
1 ägg
3 msk soja
1-2 msk potatismjöl
200 gr champinjoner
1 finhackad gul lök
1-2 klyftor vitlök
ca 200 gr spenat. (jag tar alltid fryst, tinad)
Smördeg, så mycket så botten i formen täcks, samt att det bildar ett tätt lock ovanpå.

Koka riset och låt det svalna.
Tina spenaten och krama ut all vätska.
Hacka svamp och lök och bryn det tillsammans i smör/olja så svampen och löken får färg utan att brännas.
Blanda sedan den råa färsen med riset, spenaten, svamplök-hacket. ägg och potatismjöl
Salt, peppar och timjan.
Blanda allt väl. Färsen blir stadig men ändå lätt.
Lägg ut färsen i den smördegsklädda pajformen och täck sedan färsen med den andra delen av smördegen.
Pensla locket med ett uppvispat ägg, gärna blandat med lite mjölk eller grädde
Grädda sedan i 35-40 minuter i först 225° i 10 minuter, sedan 200° resten av tiden.

Om du vill kan du göra den som en enda stor pirog också och servera direkt från plåten. Blir det något kvar är den jättegod att både äta kall eller att värma på lite. Gott med ett glas rött till. Smaklig måltid.

 

 

Annonser

7 reaktioner på ”Tourte de Blette

Kommentarer inaktiverade.